preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Barakovića Ražanac

 > Naslovnica
Vijesti

Velebit

Autor: Kristina Baždarić, 27. 3. 2019.

„Velebit je, gledajući iz zraka, gorostasni kameni bedem međaš kopna i mora. Splet krševitih ponikava, grebena, kukova, dolina, hrptova i vrhova koji plijeni bioraznolikošću i ljepotom. Mnogi će, ipak, planinu opisati rječnikom koji nema veze s biologijom, geografijom ili speleologijom. I reći da ih je planina pozvala, i da je to najsnažniji zov koji su doživjeli, a od nijemog je kamena.

Biti na Velebitu znači skočiti preko svoje sjene. Planinu je, naime, nemoguće „osvojiti“. Ona je više od onoga što čovjek svojom fizičkom snagom i sposobnošću može doseći. I oni koji su se popeli na najviše velebitske vrhove znaju reći da su tek na početku puta spoznaje o planini. Za mnoge je upravo Velebit mjesto susreta sa sobom u planini. Istinski doživljaj slobode i suglasja s prirodom. Planina nije samo put od kamena; ona je – put duše.“

U srijedu 27.3.2019. održano je poučno predavanje u Osnovnoj školi Jurja Barakovića u Ražanacu te područnoj školiu Radovinu o našoj najdužoj planini čija su vrijednost i ljepota odavno prepoznati- Velebitu. U sklopu UNESCO-va programa „Čovjek i biosfera“ (MAB – Man and Biosphere) planina Velebit uvrštena je 1978. godine u mrežu svjetskih rezervata biosfere. Tri godine kasnije čitav Velebit postaje parkom prirode. Unutar njega čak su dva nacionalna parka – na jugu je Nacionalni park Paklenica, a na sjevernom je dijelu Nacionalni park Sjeverni Velebit.

 

 

 

 

Na površini 2 270 km2 razasut je splet bezbrojnih grebena i U srijedu 27.3.2019. održano je poučno predavanje u Osnovnoj školi Jurja Barakovića u Ražanacu te područnoj školi ponikva, kukova, gorskih hrptova, dolina i planinskih vrhova, od kojih njih 130 u prosjeku premašuje nadmorsku visinu 1370 m. Velebit je područje rasprostranjenja svih triju velikih zvijeri koje nalazimo u Hrvatskoj– mrkog medvjeda, vuka i risa, kao i obitavalište vidre. Ovo područje je najvažnije gnjezdilište za ptičje vrste kao što su vrtna strnadica, tetrijeb gluhan, mali i planinski ćuk te planinski djetlić. Prema postojećim podacima na Velebitu su zabilježene 1854 biljne vrste, od kojih je čak 79 endema. Ovako veliki broj endemskih svojti razlog je što se Velebit često naziva „centrom endemizma“ ovih prostora.

 

Predavanje je održano u sklopu projekta: „Predavanja o Velebitu za škole i vrtiće s oznakom „Eko škola“ za Primorsko-goransku i Zadarsku županiju“.

Predavanje je osmišljeno kao projekcija vrhunskih fotografija o Velebitu od kojih svaka priča posebnu priču o njegovim karakteristikama. Predavanje se dotiče i osobnih iskustava s divljim životinjama gospodina Krunoslava Raca. Gospodin Krunoslav Rac je fotograf i pisac koji je 15 godina svoje profesionalne karijere posvetio Velebitu i njegovom živom svijetu objavljujući reportaže u uglednim časopisima poput National Geographic Hrvatska, Meridijani i drugih. Objavio je i dvije knjige „Velebit- iskustvo planine“ i „Zemlja vuka i vjetra“ koje također opisuju Velebit i krajeve uz njega.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Korisni linkovi
UPISI
BROŠURA
Popis udžbenika
Primanja roditelja
Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Anketa
Prepisuješ li na testovima u školi?
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Barakovića Ražanac / Ražanac X 3, HR-23248 Ražanac / www.os-jbarakovica-razanac.skole.hr / ured@os-jbarakovica-razanac.skole.hr
preskoči na navigaciju