preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Barakovića Ražanac

 > Naslovnica
Vijesti

Satelit u svemiru nosit će ime po našoj učenici!

Autor: Vedran Mudrinić, 15. 5. 2020.

Nikolinu RUDIĆ, učenicu 2. razreda OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca, ocjenjivački je stručni sud – čiji su članovi bili Lidija KRALJ [pomoćnica ministra, Uprava za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja], Dragan ROSA [znanstvenik, Hrvatsko astronomsko društvo] i Ingeborg FÜLEPP [umjetnik] – odabrao kao pobjednicu za Hrvatsku.

Pobjednici će biti dodijeljena diploma i model satelita u mjerilu 1:25 koji će nositi njezino ime. U natjecanju su sudjelovala 1.544 učenika iz Hrvatske, a neovisni stručni sud odabrao je pobjednički rad među trideset radova koji su ušli u uži izborni krug.

Europska komisija organizirala je ovaj uzbudljivi natječaj za djecu rođenu između 2008. i 2013. koja žive u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj. Natjecanje se održavalo od 14. studenoga 2019. do 31. siječnja 2020. Djeca koja žive u tim zemljama bila su potaknuta da sudjeluju u natjecanju. Iz svake od tih triju zemalja odabran je po jedan pobjednik.

Po pobjednicima iz Hrvatske, Norveške i Švicarske nazvat će se satelit iz europskoga sustava satelitske navigacije Galileo i stoga će satelit pod nazivom Nikolina postati dio Galilea. Nikolinina mentorica je učiteljica Ana Zekanović.

Za sudjelovanje u natjecanju trebalo je nacrtati sliku onoga što ti prvo padne na pamet kada razmišljaš o svemiru. To su mogle biti zvijezde, rakete, planeti, sateliti, pa čak i izvanzemaljci! Pustiti mašti na volju i nacrtati sliku onoga što vidiš kada sanjaš o svemiru! Izraziti svoju individualnost i kreativnost! Upotrijebiti bilo koji alat za crtanje, slikanje ili bojanje – kistove, olovke, flomastere, šljokice i ljepilo…

Galileo je neovisni globalni navigacijski satelitski sustav Europske unije koji Europi omogućuje vodeće mjesto u razvoju svemirskih tehnologija. Sustav se sastoji od 30 satelita pod europskim civilnim nadzorom. Usluge sustava kompatibilne su i većinom interoperabilne s američkim GPS-om i ruskim GLONASS-om, ali u potpunosti su neovisne o njima. Satelitski sustav ima brojne primjene u području upravljanja prijevozom, traganju i spašavanju, poljoprivredi ili bilo kojoj usluzi koja se temelji na određivanju lokacije.

Galileo je globalni satelitski navigacijski sustav Europske unije koji pruža vrlo točne podatke o položaju, kao i besplatnu otvorenu uslugu – javno reguliranu uslugu [PRS] za državne korisnike, uslugu traženja i spašavanja [europski prinos međunarodnom programu za spašavanje Cospas-Sarsat], a uskoro i uslugu visoke točnosti te značajku za autentifikaciju.

Usluge sustava Galileo dostupne su tek od prosinca 2016., ali njima se već koristi velik broj građana. Sustav podržava funkcioniranje brojnih područja europskoga gospodarstva kao što su elektroenergetske mreže, poduzeća za upravljanje flotama, financijske transakcije, rekreativna industrija, pomorski sektor, operacije spašavanja i mirovne misije.

Očekuje se da će sustav, uspostavljen u okviru programa Galileo, tijekom razdoblja od 20 godina pridonijeti gospodarstvu EU-a u iznosu od oko 90 milijarda eura.

To uključuje izravne prihode za svemirsku industriju i industriju prijemnika te neizravne prihode za društvo kao što su učinkovitiji prometni sustavi, učinkovitije operacije spašavanja itd.

https://ec.europa.eu/croatia/News/po_pobjednicima_iz_hrvatske_norveske_i_svicarske_nazvat_ce_se_satelit_iz_europskog_sustava_satelitske_navigacije_galileo_hr

http://edic-zadar.com/po-hrvatici-ce-se-nazvati-satelit-iz-sustava-galileo/

https://www.facebook.com/europska.komisija.zagreb/videos/nikolina-rudi%C4%87-pobjednice-natjecanja-u-crtanju-galileo-za-hrvatsku/2908872595870098/

https://twitter.com/ek_hrvatska/status/1261220576309522432

 

https://www.noviradio.hr/europsko-natjecanje-u-crtanju-galileo-nikolina-rudic-iz-razanca-pobjednica-za-rh/

 

 

https://slobodnadalmacija.hr/zadar/zadar-plus/nikolina-rudic-je-pobjednica-natjecanja-europske-komisije-u-crtanju-ucenica-iz-razanca-dobiva-diplomu-i-po-njoj-ce-nazvati-satelit-1021257

https://www.gsa.europa.eu/nikolina-rudi%C4%87-pobjednica-je-natjecanja-u-crtanju-galileo

https://radio.hrt.hr/radio-zadar/clanak/djevojcica-nikolina-rudic-iz-razanca-pobjednica-u-crtanju/231188/

http://www.gosucker.com/1/Hrvatska/0/47/Ostali-portali/495/Fenix-Magazin/VRATILA-SE-IZ-NJEMA%C4%8CKE-U-HRVATSKU-I-OSVOJILA-NAGRADU-Po-Hrvatici-ce-se-nazvati-satelit-iz-sustava-Galileo-7606970.html
Korisni linkovi
UPISI
BROŠURA
Popis udžbenika
Primanja roditelja
Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Anketa
Prepisuješ li na testovima u školi?
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Barakovića Ražanac / Ražanac X 3, HR-23248 Ražanac / www.os-jbarakovica-razanac.skole.hr / ured@os-jbarakovica-razanac.skole.hr
preskoči na navigaciju