preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Barakovića Ražanac

vijesti

Noć knjige 2021.

Autor: Snježana Ajduković, 23. 4. 2021. 15:51

Noć knjige održava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. 4.) te Dana hrvatske knjige (22. 4.).

Jubilarna Noć knjige održava se 23. travnja 2021. Organizira se desetu godinu zaredom, a ovogodišnja maskota  Knjiguška predstavlja temu Ljekovita moć knjige. Ovom temom htjelo se potaknuti  čitatelje da razmišljaju o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad su odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki  sigurno i duboko protresu naša temeljna uvjerenja.

Osnovna škola Jurja Barakovića, Ražanac priključila se manifestaciji s programom Virtualni natječaj: Ljekovita moć knjige. Program su osmislile Danijela Petani (knjižničarka), Lidija Miočić (učiteljica hrvatskoga jezika) i Gita Negro (učiteljica hrvatskoga jezika), a sudjelovali su učenici od 5. -8. razreda koji su pisali sastave na zadanu temu.

Učenici  koji su napisali najzanimljivije radove i bit će nagrađeni su:

Tessa Lazanja (6. razred) preporučila je knjigu „Mali princ“ jer je ona bila lijek za njenu dušu. Vodila ju je kroz sve njene emocije i očistila um.

Mia Gruban (6. razred) smatra kako knjiga može izliječiti tugu, stres ili mrzovolju. Predlaže da već u knjižnici pročitamo prvu stranicu knjige kako bismo vidjeli odgovara li nam.  Njena preporuka za opuštanje je uplovljavanje u čarobni svijet koji nudi roman „Harry Potter i kamen mudraca“.

Viktoria Grgin (7. razred) piše o tome kako svaka knjiga ima moć da nas odvede u drugu dimenziju. Njena preporuka je roman „Ako padnem“. Priča je to o djevojci koja svaki dan ponavlja dok ne shvati smisao života. Pouka djela je da živimo jedan život i da je bitan svaki dan.

Petra Jović (6. razred) misli kako nam svaka knjiga može biti ljekovita. Ipak, ona izdvaja roman „Ljeto na jezeru Čiču“. Roman je to koji ju je potresao, ali i podsjetio da se u životu ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Čestitamo našim učenicima, a Vas sve pozivamo da i sami otkrijete svoju ljekovitu knjigu!

 [više]

SUDJELOVALI SMO U MANIFESTACIJI ZADAR ČITA 2021.

Autor: Snježana Ajduković, 30. 3. 2021. 09:15

 

Učenici i učitelji  OŠ Jurja Barakovića sudjelovali su u manifestaciji "Zadar čita 2021." ,  a više o sudjelovanju možete saznati klikom na: 

https://padlet.com/knjiznicajurjabarakovica/d1xzw7aiucko2z09

 [više]

Održana je školska razina natjecanja u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“

Autor: Snježana Ajduković, 23. 2. 2021. 17:03

                         

I ove smo se školske godine  uključili u „Čitanjem do zvijezda“ – kviz  znanja i kreativnosti. Ovo je manifestacija koja slavi knjigu, čitanost i načitanost, knjižnice i obrazovanje, promiče istraživački rad, timski rad, ali i individualni napor. Tema ovogodišnjeg natjecanja glasi: "U svijetu knjiga", a čitaju se knjige: Miris knjige, Jadranke Klepac; Matilda, Roalda Dahla; Demon školske knjižnice, Moree Banićević i Tom Gates: Svjetski dan knjige : Najbolji u povijesti (dosad), Liz Pichon.

 

18. prosinca 2020. održano je školsko natjecanje u znanju  "Čitanjem do zvijezda".

Rezultati su sljedeći:

1. mjesto Iva Mustać, 5. razred, Matična škola

2. mjesto Marija Knežević, 5. razred, Matična škola

3. mjesto Lea Rudela, 7. razred, PŠ Radovin

Sudjelovale su i Ana Zekanović, 6. razred, Petra Jović, 6. razred te Karla Jokić, 7. razred.

Mentorice su: Danijela Petani, Lidija Miočić i Gita Negro.

 

12. veljače 2021. održano je školsko natjecanje u kreativnosti "Čitanjem do zvijezda".                                                                                                      Natjecale su se učenice Ana Zekanović, 6. razred i Janine Matija Coldeboeuf, a Janinin plakat predstavljat će našu školu na županijskoj razini natjecanja 2. ožujka 2021. Mentori su: Lidija Miočić, Danijela Petani i Boris Cikač.

Video plakata možete pogledati klikom na: https://youtu.be/zTDS_giAzZI

 [više]

Obilježili smo Međunarodni dan darivanja knjigom

Autor: MILA BOLONJA, 16. 2. 2021. 12:42

"Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj"

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati.

Knjižničari u Hrvatskoj šesti put obilježavaju ovaj dan organizirajući prikupljanje slikovnica pod geslom "Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje "Čitaj mi!".

Ove se godine u projekt po prvi put uključila i naša OŠ Jurja Barakovića. Sudjelovali su učenici od 1. – 4. razreda sa svojim  učiteljicama Anom Zekanović, Ljubicom Miletić i Ivanom Jović te knjižničarkom Danijelom Petani. Prikupili smo slikovnice koje su već na putu prema Klinici za dječje bolesti u Zagrebu popularno zvanoj Klaićeva.

 

 [više]

Svjetski dan čitanja naglas 2021.

Autor: Vedran Mudrinić, 6. 2. 2021. 03:51

 Svjetski dan čitanja naglas obilježava se od 2010. godine, a nastao je na inicijativu Svjetske organizacije LitWorld. Poruka je da pravo na čitanje i pisanje pripada svima.

Kako bi obilježili Svjetski dan čitanja naglas, 3. veljače 2021., učenici 3. razreda su sa svojom razrednicom Anom Zekanović i knjižničarkom Danijelom Petani održali virtualno sat čitanja naglas preko Zooma. Čitana su i interpretirana djela Ljekarnik Miško i Sebični div.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige 2020.

Autor: Vedran Mudrinić, 4. 11. 2020. 08:51

Obilježili smo Mjesec hrvatske knjige 2020.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. 

 [više]

Županijska razina natjecanja „Čitanjem do zvijezda“

Autor: Vedran Mudrinić, 5. 3. 2020. 14:49

 

5. ožujka 2020. godine u OŠ „Vladimir Nazor“ u Neviđanima održala se županijska razina natjecanja „Čitanjem do zvijezda“.

Ovo je 11. sezona natjecanja u znanju i kreativnosti u sklopu Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja.

Natjecanje se provodi u dvije kategorije. Kategorija znanja obuhvaća tematski kviz znanja za koji su učenici trebali pročitati tri knjige: Harry Potter i kamen mudraca, J. K. Rowling, Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow, Jessice Townsend i Zmaj ispod Staroga gradaKrunoslava Mikulana.

Osim sadržajne razine znanja, od natjecatelja se očekuje razumijevanje i procjenjivanje problema unutar djela, kritičko razmišljanje i razvijeno mišljenje o pročitanim djelima.

U kreativnom dijelu natjecanja učenici usmeno prezentiraju svoje plakate koji prikazuju jednu scenu iz jedne od navedenih knjiga koja po njihovom mišljenju najbolje dočarava zadanu temu Između stvarnosti i fantazije.

Nakon održanog školskog natjecanja, na županijskoj razini natjecanja u kategoriji znanja predstavljali su nas učenici Dominik Kovačević, 8. r. i Ana Ivančić, 8.r. iz matične škole i učenica Veronika Marasović, 7.r. iz PŠ Radovin. Oni su ekipno na županijskom natjecanju osvojili 4. mjesto. Njihove mentorice su Lidija Miočić, Danijela Petani i Gita Negro.

U kategoriji kreativnosti našu školu je predstavljala učenica 8.r. Amelie Coldeboeuf. Ona se jedina plasirala na državnu razinu natjecanja te će zajedno sa svojim mentoricama, Lidijom Miočić i Danijelom Petani, predstavljati Zadarsku županiju na natjecanju u Čakovcu.

 [više]

U četvrtak, 20. veljače 2020., našu je školu posjetila nagrađivana književnica Jasminka Tihi Stepanić i održala književni susret na kojem su sudjelovali učenici viših razreda Matične škole. Na početku susreta književnicu je pozdravila ravnateljica Vesna Drmić, a njen kratki životopis iznijele su učiteljica hrvatskog jezika Lidija Miočić i knjižničarka Danijela Petani. Jasminka Tihi Stepanić u susretu s učenicima predstavila je svoje stvaralaštvo, dala kratki prikaz svojih romana za mlade te je odgovarala na razna pitanja učenika. Dotakla se raznih tema koje zanimaju mlade, opisala kako teče proces stvaranja jednog romana za mlade te iskazala zadovoljstvo što se u našoj školi brinemo za poticanje čitanja.

Autor: Vedran Mudrinić, 25. 2. 2020. 09:00

 

 [više]

Završnica Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanja kulture čitanja - Natjecanje u znanju i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda 2019."

Autor: Kristina Baždarić, 3. 5. 2019. 14:32

U petak, 3. svibnja 2019. godine, u Srednjoj školi Čakovec u Čakovcu, održana je završnica Nacionalnog projekta za poticanje čitanja - natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“.

 [više]

Književna manifestacija Zadar čita 2019

Autor: Kristina Baždarić, 26. 3. 2019. 19:51

OŠ Jurja Barakovića Ražanac uključila se  u jedanaestu po redu književnu manifestaciju Zadar čita 2019. koju organizira Gradska knjižnica Zadar.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 vijesti

Noć knjige 2021.

Autor: Snježana Ajduković, 23. 4. 2021. 15:51

Noć knjige održava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. 4.) te Dana hrvatske knjige (22. 4.).

Jubilarna Noć knjige održava se 23. travnja 2021. Organizira se desetu godinu zaredom, a ovogodišnja maskota  Knjiguška predstavlja temu Ljekovita moć knjige. Ovom temom htjelo se potaknuti  čitatelje da razmišljaju o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad su odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki  sigurno i duboko protresu naša temeljna uvjerenja.

Osnovna škola Jurja Barakovića, Ražanac priključila se manifestaciji s programom Virtualni natječaj: Ljekovita moć knjige. Program su osmislile Danijela Petani (knjižničarka), Lidija Miočić (učiteljica hrvatskoga jezika) i Gita Negro (učiteljica hrvatskoga jezika), a sudjelovali su učenici od 5. -8. razreda koji su pisali sastave na zadanu temu.

Učenici  koji su napisali najzanimljivije radove i bit će nagrađeni su:

Tessa Lazanja (6. razred) preporučila je knjigu „Mali princ“ jer je ona bila lijek za njenu dušu. Vodila ju je kroz sve njene emocije i očistila um.

Mia Gruban (6. razred) smatra kako knjiga može izliječiti tugu, stres ili mrzovolju. Predlaže da već u knjižnici pročitamo prvu stranicu knjige kako bismo vidjeli odgovara li nam.  Njena preporuka za opuštanje je uplovljavanje u čarobni svijet koji nudi roman „Harry Potter i kamen mudraca“.

Viktoria Grgin (7. razred) piše o tome kako svaka knjiga ima moć da nas odvede u drugu dimenziju. Njena preporuka je roman „Ako padnem“. Priča je to o djevojci koja svaki dan ponavlja dok ne shvati smisao života. Pouka djela je da živimo jedan život i da je bitan svaki dan.

Petra Jović (6. razred) misli kako nam svaka knjiga može biti ljekovita. Ipak, ona izdvaja roman „Ljeto na jezeru Čiču“. Roman je to koji ju je potresao, ali i podsjetio da se u životu ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Čestitamo našim učenicima, a Vas sve pozivamo da i sami otkrijete svoju ljekovitu knjigu!

 [više]

SUDJELOVALI SMO U MANIFESTACIJI ZADAR ČITA 2021.

Autor: Snježana Ajduković, 30. 3. 2021. 09:15

 

Učenici i učitelji  OŠ Jurja Barakovića sudjelovali su u manifestaciji "Zadar čita 2021." ,  a više o sudjelovanju možete saznati klikom na: 

https://padlet.com/knjiznicajurjabarakovica/d1xzw7aiucko2z09

 [više]

Održana je školska razina natjecanja u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“

Autor: Snježana Ajduković, 23. 2. 2021. 17:03

                         

I ove smo se školske godine  uključili u „Čitanjem do zvijezda“ – kviz  znanja i kreativnosti. Ovo je manifestacija koja slavi knjigu, čitanost i načitanost, knjižnice i obrazovanje, promiče istraživački rad, timski rad, ali i individualni napor. Tema ovogodišnjeg natjecanja glasi: "U svijetu knjiga", a čitaju se knjige: Miris knjige, Jadranke Klepac; Matilda, Roalda Dahla; Demon školske knjižnice, Moree Banićević i Tom Gates: Svjetski dan knjige : Najbolji u povijesti (dosad), Liz Pichon.

 

18. prosinca 2020. održano je školsko natjecanje u znanju  "Čitanjem do zvijezda".

Rezultati su sljedeći:

1. mjesto Iva Mustać, 5. razred, Matična škola

2. mjesto Marija Knežević, 5. razred, Matična škola

3. mjesto Lea Rudela, 7. razred, PŠ Radovin

Sudjelovale su i Ana Zekanović, 6. razred, Petra Jović, 6. razred te Karla Jokić, 7. razred.

Mentorice su: Danijela Petani, Lidija Miočić i Gita Negro.

 

12. veljače 2021. održano je školsko natjecanje u kreativnosti "Čitanjem do zvijezda".                                                                                                      Natjecale su se učenice Ana Zekanović, 6. razred i Janine Matija Coldeboeuf, a Janinin plakat predstavljat će našu školu na županijskoj razini natjecanja 2. ožujka 2021. Mentori su: Lidija Miočić, Danijela Petani i Boris Cikač.

Video plakata možete pogledati klikom na: https://youtu.be/zTDS_giAzZI

 [više]

Obilježili smo Međunarodni dan darivanja knjigom

Autor: MILA BOLONJA, 16. 2. 2021. 12:42

"Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj"

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati.

Knjižničari u Hrvatskoj šesti put obilježavaju ovaj dan organizirajući prikupljanje slikovnica pod geslom "Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje "Čitaj mi!".

Ove se godine u projekt po prvi put uključila i naša OŠ Jurja Barakovića. Sudjelovali su učenici od 1. – 4. razreda sa svojim  učiteljicama Anom Zekanović, Ljubicom Miletić i Ivanom Jović te knjižničarkom Danijelom Petani. Prikupili smo slikovnice koje su već na putu prema Klinici za dječje bolesti u Zagrebu popularno zvanoj Klaićeva.

 

 [više]

Svjetski dan čitanja naglas 2021.

Autor: Vedran Mudrinić, 6. 2. 2021. 03:51

 Svjetski dan čitanja naglas obilježava se od 2010. godine, a nastao je na inicijativu Svjetske organizacije LitWorld. Poruka je da pravo na čitanje i pisanje pripada svima.

Kako bi obilježili Svjetski dan čitanja naglas, 3. veljače 2021., učenici 3. razreda su sa svojom razrednicom Anom Zekanović i knjižničarkom Danijelom Petani održali virtualno sat čitanja naglas preko Zooma. Čitana su i interpretirana djela Ljekarnik Miško i Sebični div.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige 2020.

Autor: Vedran Mudrinić, 4. 11. 2020. 08:51

Obilježili smo Mjesec hrvatske knjige 2020.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. 

 [više]

Županijska razina natjecanja „Čitanjem do zvijezda“

Autor: Vedran Mudrinić, 5. 3. 2020. 14:49

 

5. ožujka 2020. godine u OŠ „Vladimir Nazor“ u Neviđanima održala se županijska razina natjecanja „Čitanjem do zvijezda“.

Ovo je 11. sezona natjecanja u znanju i kreativnosti u sklopu Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja.

Natjecanje se provodi u dvije kategorije. Kategorija znanja obuhvaća tematski kviz znanja za koji su učenici trebali pročitati tri knjige: Harry Potter i kamen mudraca, J. K. Rowling, Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow, Jessice Townsend i Zmaj ispod Staroga gradaKrunoslava Mikulana.

Osim sadržajne razine znanja, od natjecatelja se očekuje razumijevanje i procjenjivanje problema unutar djela, kritičko razmišljanje i razvijeno mišljenje o pročitanim djelima.

U kreativnom dijelu natjecanja učenici usmeno prezentiraju svoje plakate koji prikazuju jednu scenu iz jedne od navedenih knjiga koja po njihovom mišljenju najbolje dočarava zadanu temu Između stvarnosti i fantazije.

Nakon održanog školskog natjecanja, na županijskoj razini natjecanja u kategoriji znanja predstavljali su nas učenici Dominik Kovačević, 8. r. i Ana Ivančić, 8.r. iz matične škole i učenica Veronika Marasović, 7.r. iz PŠ Radovin. Oni su ekipno na županijskom natjecanju osvojili 4. mjesto. Njihove mentorice su Lidija Miočić, Danijela Petani i Gita Negro.

U kategoriji kreativnosti našu školu je predstavljala učenica 8.r. Amelie Coldeboeuf. Ona se jedina plasirala na državnu razinu natjecanja te će zajedno sa svojim mentoricama, Lidijom Miočić i Danijelom Petani, predstavljati Zadarsku županiju na natjecanju u Čakovcu.

 [više]

U četvrtak, 20. veljače 2020., našu je školu posjetila nagrađivana književnica Jasminka Tihi Stepanić i održala književni susret na kojem su sudjelovali učenici viših razreda Matične škole. Na početku susreta književnicu je pozdravila ravnateljica Vesna Drmić, a njen kratki životopis iznijele su učiteljica hrvatskog jezika Lidija Miočić i knjižničarka Danijela Petani. Jasminka Tihi Stepanić u susretu s učenicima predstavila je svoje stvaralaštvo, dala kratki prikaz svojih romana za mlade te je odgovarala na razna pitanja učenika. Dotakla se raznih tema koje zanimaju mlade, opisala kako teče proces stvaranja jednog romana za mlade te iskazala zadovoljstvo što se u našoj školi brinemo za poticanje čitanja.

Autor: Vedran Mudrinić, 25. 2. 2020. 09:00

 

 [više]

Završnica Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanja kulture čitanja - Natjecanje u znanju i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda 2019."

Autor: Kristina Baždarić, 3. 5. 2019. 14:32

U petak, 3. svibnja 2019. godine, u Srednjoj školi Čakovec u Čakovcu, održana je završnica Nacionalnog projekta za poticanje čitanja - natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“.

 [više]

Književna manifestacija Zadar čita 2019

Autor: Kristina Baždarić, 26. 3. 2019. 19:51

OŠ Jurja Barakovića Ražanac uključila se  u jedanaestu po redu književnu manifestaciju Zadar čita 2019. koju organizira Gradska knjižnica Zadar.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Aktivnosti iz školske knjižnice

 

GODINA ČITANJA

 

ŠKOLSKA KNJIŽNICA

 

DAN ZALJUBLJENIH

 

MEĐUNARODNI DAN DARIVANJA KNJIGOM

 

JESENSKI PANO

 

BLAGDANSKI PANO

 

KIŠNI UGOĐAJ U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

 

ŠKOLSKA KNJIŽNICA U VRIJEME BLAGDANA

 

 

 


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
UPISI
BROŠURA
Popis udžbenika
Primanja roditelja
Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Anketa
Prepisuješ li na testovima u školi?
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Barakovića Ražanac / Ražanac X 3, HR-23248 Ražanac / www.os-jbarakovica-razanac.skole.hr / ured@os-jbarakovica-razanac.skole.hr
preskoči na navigaciju